De Castellar del Vallès a Granera, Sant Sadurní de Gallifa i tornar

[CA] De Castellar del Vallès a Granera, Sant Sadurní de Gallifa i tornar

Magnífic, llarg i muntanyós recorregut amb bicicleta tot terreny que discorre entre el Vallès Occidental i l’Oriental pels termes de Castellar del Vallès, Sant Llorenç Savall, Granera i Gallifa. La ruta zigzagueja entre el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac i l’Espai d’Interès Natural de Gallifa. El paisatge del parc, que es contemplarà des de la vall d’Horta, està format per cingles i monòlits de conglomerat rogenc que contrasten amb el verd de les pinedes i alzinars. L’espai de Sant Sadurní de Gallifa recull una àrea singular de la serralada Pre-litoral, on destaquen les frondoses boscúries i el conjunt paisatgístic de cingleres. Part d’aquest entorn va ser consumit pel tràgic foc del mes d’agost de 2003, que va afectar 4.500 ha i provocar 5 morts; l’itinerari permet constatar la lenta però inefable recuperació de la natura. Solament per a practicants ben entrenats.
Ruta senyalitzada.

Des de Sabadell i Terrassa, capitals del Vallès Occidental, cal situar-se a Castellar del Vallès per la B-124 o per la C-1415a. Un cop a Castellar es pren la carretera de Sentmenat i, al costat de la plaça Francesc Macià, se segueix pel passeig Tolrà fins a la plaça Mestre Gelonch. Es continua pel carrer Sant Llorenç i es trenca pel de Can Cadafalc. Just on s’acaben les cases es pot deixar el cotxe estacionat.

0,00 km (353 m). La ruta parteix de l’inici de la pista que porta a can Canyelles i a can Cadafalc. Se segueix la pista principal, que puja en direcció N seguint els senyals blancs i vermells del GR 173 i els de color groc i blanc del PR-C 30. Es passa la font dels Gossos (km 1,60 km); més enllà (2,37 km) es deixa a l’esquerra el camí per on se’n va el PR-C 30. Se segueix pujant.

3,32 km (567 m). Collet en el serrat que separa les valls de Canyelles de la de Montllor. En el replà s’hi alçava l’esponerosa alzina Balladora. Cent metres més enllà hi ha una bifurcació; es continua per l’esquerra seguint el GR 173 cap a can Cadafalc. Més amunt es deixa a l’esquerra una pista.

4,90 km (608 m). Can Cadafalc; es deixa a la dreta l’accés a aquesta formidable masia.

5,22 km (591 m). Pla de Can Cadafalc. Bifurcació prop de dues alzines en forma de barret i al costat dels camps de pastura. Es continua cap a l’esquerra seguint el GR 173 i el PR-C 145. El brancal de la dreta és per on es tornarà en acabar la ruta. Es passa el coll Roig (7,44 km, 548 m) i es baixa cap al torrent de Mascarell.

8,40 km (488 m). Bifurcació: es deixen a la dreta el GR 173 i el PR-C 145, que se’n van a Sant Llorenç Savall. Es continua cap a l’esquerra baixant en direcció al riu Ripoll, que es creua al km 10,62 (454 m). Es remunta per l’altra banda i s’ateny la carretera B-124 de Castellar del Vallès a Sant Llorenç, que se segueix cap a l’esquerra (S) durant un quilòmetre.

11,85 km (448 m). Pont de Roca, passat el pont es deixa la carretera i es pren la pista asfaltada de la dreta (O) que s’endinsa per la vall d’Horta i pel Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac.

14,04 km (508 m). Bifurcació. Es gira a la dreta (N) en direcció a la Muntada i can Brossa. Es creua la riera d’Horta pel pont de la Muntada i es deixa can Brossa a la dreta.

15,18 km (543 m). Bifurcació. Es gira a la dreta deixant a l’esquerra l’accés a Ca n’Agramunt. Es franqueja un cadenat i es puja fortament cap al coll del Castell o d’Agramunt.

16,38 km (672 m). Coll del Castell. Un senderó a mà esquerra (O) permet pujar fins a les ruïnes del castell de Pera i de l’ermita de Santa Maria (736 m), a 300 m del collet i amb molt bona vista sobre el massís de Sant Llorenç i el nord del Principat. Se salva un altre cadenat i es baixa per la vall del Torrent de la Sala passant pel costat d’una casa edificada prop del mas Saladelafont. Al capdavall del camí es torna a passar una cadena.

19,00 km (542 m). Carretera B-124, que es pren cap a l’esquerra (N). Es fa un revolt, es passa el pont del Galí i, al punt 19,18 km, es deixa l’asfalt i es pren una pista que surt a la dreta (NE i N) remuntant la vall del Torrent del Galí.

19,43 km (545 m). Bifurcació. Es gira fortament a la dreta; 70 m després es deixa un trencall a la dreta per on ve el PR C-145, que se seguirà fins a Granera. Es remunta la vall del torrent de Cal Llogari.

21,92 km (674 m). Coll de Trens o de Traens; s’entra al Vallès Oriental. Es continua cap a llevant havent deixat un trencant a la dreta (per on ve el PR C-145.1) i un altre a l’esquerra.

22,52 km (713 m). Es deixa a la dreta un camí per on se’n va el PR C-145 i es continua recte seguint la variant PR C-145.2. El camí gira al nord, es desemboca a una pista asfaltada i s’arriba a Granera.

24,02 km (762 m). Granera. A l’esquerra, trencall a l’església parroquial de Sant Martí i a l’ajuntament de Granera. Se segueix recte fins a l’ermita romànica de Santa Cecília, on es troba la carretera que prové de Castellterçol. El barri del Castell, on a més de l’interessant castell de Granera hi ha una font i un bar-restaurant, queden enfront. Després de visitar a discreció aquest entorn es torna a aquest punt.

25,08 km (770 m). Santa Cecília. La ruta es dirigeix cap a l’est seguint la carretera de Castellterçol, que es deixa immediatament en el primer revolt a l’esquerra, al costat d’una gran esplanada d’estacionament, per prendre, tot recte, la pista asfaltada que baixa en direcció a can Riera. Se seguirà sempre la pista principal fins al coll d’Ases.

25,88 km (711 m). Es deixa can Riera a l’esquerra. Es continua cap al sud, deixant a la dreta l’accés a l’Óssol i, a l’esquerra, el camí de Tantinyà. Es passa el torrent de la Riera (26,38 km, 710 m); tot remuntant la vall, s’arriba a una bifurcació per on s’adjunta a la ruta el sender PR C-145, els senyals del qual se seguiran fins a can Salamó i es retrobaran al coll d’Ases. Es continua recte, es fan dues ziga-zagues i es continua cap a llevant seguint la carena del Salamó.

28,78 km (851 m). Can Salamó; es gira al sud, es deixa a l’esquerra l’accés a la masia i a la dreta l’accés a les antenes d’un repetidor. La pista gira al NE. Seguint el recorregut principal, es deixa a la dreta el camí per on se’n va el PR i, sota una espessa boscada, es desemboca a la pista que ve de Salvatges. Es gira a la dreta i s’és al coll d’Ases.

30,28 km (867 m). Coll d’Ases; s’entra de nou al Vallès Occidental i es retroba el PR C-145. Aquest va ser el límit del gran foc de 2003; fins aleshores, un viarany duia directament des d’aquest coll fins a la masia dels Plans; ara ha desaparegut envaït per la vegetació que es recupera. Cal, doncs, seguir la pista. Es passa el coll i es baixa, primer fortament per un tram cimentat, en direcció SO. Es travessa el collet de Can Blanc i se salta al vessant oest de la carena que es desprèn dels cingles de Salamó.

31,70 km (767 m). Collet del Pi d’en Guàrdia. Es deixa la pista principal i el PR i es tomba fortament a l’esquerra (NE). Més enllà, la pista gira cap a llevant i, pujant suaument, es dirigeix a l’extrem est del cingle. Es passen les runes de can Plans (33,94 km, 836 m) i, resseguint la capçalera de la vall del Torrent dels Plans s’arriba a una bifurcació.

35,37 km (889 m). Bifurcació dels Plans. Es gira a la dreta deixant la pista principal que es dirigeix a la Caseta dels Plans i a les Pujadetes. Sota una espessa mata de bosc, el camí baixa al S, gira a llevant fins al sot de les Avellanedes –on es deixen un trencall a la dreta i un altre a l’esquerra- i remunta suaument.

36,85 km (855 m). Collet de Sant Sadurní. Es desemboca en una la pista que se seguirà cap a l’esquerra (E) per pujar a la Mola de Sant Sadurní després de deixar un trencall a l’esquerra que dóna la volta a la cinglera. Després es retornarà a aquest punt; si en aquest anar i tornar es vol prescindir de la bicicleta, des d’aquí hi ha un corriol que puja directament a la Mola.

37,78 km (942 m). Mola de Sant Sadurní, ermita romànica de Sant Sadurní i edifici adjacent. Tot i la vegetació, hi ha àmplies perspectives sobre l’entorn. Es retorna al coll de Sant Sadurní (ara km 38,71) i es pren el trencall de l’esquerra (SO) tancat amb un cadenat per a vehicles. Es deixa a l’esquerra el camí que voltava la Mola i es baixa resseguint la cinglera i fent una àmplia ziga-zaga que encara la pista al S.

42,11 km (648 m). Sobregrau. Es deixa a l’esquerra l’accés a aquesta superba masia i es continua seguint la pista, ara molt ampla, que desemboca a la carretera de Gallifa.

44,27 km (560 m). Carretera BP-1241 de Gallifa a Sant Llorenç Savall. Es pren la carretera cap a la dreta en suau pujada.

46,58 km (630 m). Collada del Pla de les Forques. Es deixa l’asfalt i es pren la pista ampla que neix a l’esquerra (S), on es retroba el sender PR C-145 que se seguirà fins al pla de Can Cadafalc. 300 m més enllà hi ha una bifurcació on es conflueix amb els senders GR 5, PR C-48 i el dels Tres Monts.

Se segueix recte (S), en suau remuntada resseguint la carena del serrat de la Codina. Més enllà (48,06 km) es deixen a la dreta el GR 5 i els Tres Monts. S’arriba a una cruïlla (49,52 km); per la dreta (O) ve el PR C-30 i per l’esquerra (E) se’n va el C-48. Se segueix recte (S).

50,38 km (591 m). Pla de Can Cadafalc. Bifurcació on es retroba el camí de l’anada, que es desfà fins a Castellar del Vallès.

55,62 km (353 m). Castellar del Vallès. Fi de la ruta.

Més informació

[ES] Desde Castellar del Vallès a Granera, Sant Sadurní de Gallifa y volver

Magnífico, largo y montañoso recorrido con bicicleta de montaña entre el Vallès Occidental y el Oriental que discurre por los términos de Castellar del Vallès, Sant Llorenç Savall, Granera y Gallifa. La ruta zigzaguea entre los espacios protegidos del Parque Natural de Sant Llorenç del Munt y l’Obac y del Espacio de Interés Natural de Gallifa. El paisaje del parque, que se contemplará desde el valle de Horta, está formado por riscos y monolitos de conglomerado rojizo que contrastan con el verde de los pinares y encinares. El espacio de Sant Sadurní de Gallifa recoge un área singular de la cordillera Prelitoral, donde destacan los frondosos bosques y el conjunto paisajístico de riscos. Parte de este entorno fue consumido por el trágico incendio del mes de agosto de 2003, que afectó 4.500 ha y provocó 5 muertes; el itinerario permite constatar la lenta pero inefable recuperación de la naturaleza. Para ciclistas de montaña entrenados.
Ruta señalizada.

Desde Sabadell y Terrassa, capitales del Vallès Occidental, hay que situarse en Castellar del Vallès por la B-124 o por la C-1415a. Una vez en Castellar se toma la carretera de Sentmenat y, junto a la plaza Francesc Macià, se sigue por el paseo Tolrà hasta la plaza Mestre Gelonch. Se continúa por las calles Sant Llorenç y Can Cadafalc. Justo donde terminan las casas se puede dejar el coche estacionado.

0,00 km (353 m). La ruta parte del inicio de la pista que lleva a Can Canyelles y a Can Cadafalc. Se sigue la pista principal, que sube en dirección N siguiendo las señales blancas y rojas del GR 173 y las de color amarillo y blanco del PR-C 30. Se pasa la fuente Dels Gossos (km 1,60 km); más allá (2,37 km) se deja a la izquierda el camino por donde se va el PR-C 30. Se sigue subiendo.

3,32 km (567 m). Cuello en la loma que separa los valles de Canyelles y de Montllor. En el rellano se levantaba la frondosa encina Balladora. Cien metros más allá hay una bifurcación; se continúa por la izquierda siguiendo el GR 173 hacia can Cadafalc. Más arriba se deja a la izquierda una pista.

4,90 km (608 m). Can Cadafalc; se deja a la derecha el acceso a esta formidable masía.

5,22 km (591 m). Llano de Can Cadafalc. Bifurcación cerca de dos encinas en forma de sombrero y junto a los campos de pasto. Se continúa hacia la izquierda siguiendo el GR 173 y el PR-C 145. El ramal de la derecha es por donde se volverá al finalizar la ruta. Se pasa el cuello Roig (7,44 km, 548 m) y se baja hacia el torrente de Mascarell.

8,40 km (488 m). Bifurcación: se dejan a la derecha el GR 173 y el PR-C 145, que se van a Sant Llorenç Savall. Se continúa por la izquierda bajando en dirección al río Ripoll, que se cruza en el km 10,62 (454 m). Se remonta por el otro lado y se alcanza la carretera B-124 de Castellar a Sant Llorenç, que se sigue hacia la izquierda (S) durante un kilómetro.

11,85 km (448 m). Pont de Roca; pasado el puente se deja la carretera y se toma la pista asfaltada de la derecha (O) que se adentra por el valle de Horta y por el Parque Natural de Sant Llorenç del Munt y l’Obac.

14,04 km (508 m). Bifurcación. Se gira a la derecha (N) en dirección a la Montada y Can Brossa. Se cruza la riera de Horta por el puente de la Montada y se deja Can Brossa a la derecha.

15,18 km (543 m). Bifurcación. Se gira a la derecha dejando a la izquierda el acceso a Ca n’Agramunt. Se franquea una cadena y se sube fuertemente hacia el cuello del Castell o de Agramunt.

16,38 km (672 m). Coll del Castell. Un sendero a mano izquierda (O) permite subir hasta las ruinas del castillo de Pera y de la ermita de Santa María (736 m), a 300 metros del collado y con muy buena vista sobre el macizo de Sant Llorenç y el norte del Principado. Se salva otra cadena y se baja por el valle del Torrent de la Sala pasando junto a una casa edificada cerca del mas Saladelafont. Al final del camino se vuelve a pasar una cadena.

19,00 km (542 m). Carretera B-124, que se toma hacia la izquierda (N). Se pasan una curva y el puente del Galí y, en el punto19,18 km, se deja el asfalto para tomar una pista que sale a la derecha (NE y N) remontando el valle del Torrent del Galí.

19,43 km (545 m). Bifurcación. Se gira fuertemente a la derecha; 70 m después se deja un desvío a la derecha por donde viene el PR C-145, que se seguirá hasta Granera. Se remonta el valle del torrente de Cal Llogari.

21,92 km (674 m). Collado de Trens o de Traens; se entra en el Vallès Oriental y se continúa hacia levante después de dejar una desviación a la derecha (por donde viene el PR C-145.1) i otra a la izquierda.

22,52 km (713 m). Se deja a la derecha un camino por donde se va el PR C-145 y se sigue recto siguiendo la variante PR C-145.2. El camino gira al norte, se desemboca en una pista asfaltada y se llega a Granera.

24,02 km (762 m). Granera. A mano izquierda, desvío hacia la iglesia parroquial de Sant Martí y al ayuntamiento de Granera. Se sigue recto hasta la ermita románica de Santa Cecilia, donde se confluye con la carretera de Castellterçol. El barrio del Castell, donde además del interesante castillo de Granera hay una fuente y un bar-restaurante, quedan enfrente. Después de visitar a discreción el entorno se vuelve a este punto.

25,08 km (770 m). Santa Cecília. La ruta se dirige hacia el este siguiendo la carretera de Castellterçol, que se deja inmediatamente en la primera curva a la izquierda, al lado de una gran explanada de estacionamiento, para tomar, saliendo recto, la pista asfaltada que baja en dirección a Can Riera. Se seguirá siempre la pista principal hasta el cuello de Ases.

25,88 km (711 m). Se deja Can Riera a la izquierda. Se continúa hacia el sur, dejando a la derecha el acceso a L’Óssol y, a la izquierda, el camino de Tantinyà. Se pasa el torrente de la Riera (26,38 km, 710 m); remontando el valle, se llega a una bifurcación por donde se une a la ruta el sendero PR C-145, cuyas señales se seguirán hasta Can Salamó y se reencontrarán en el cuello de Ases. Se sigue recto, se hacen dos zigzags y se sigue hacia levante siguiendo el cordal del Salamó.

28,78 km (851 m). Can Salamó; se gira al sur, se deja a la izquierda el acceso a la masía ya la derecha el acceso a las antenas de un repetidor. La pista gira al NE. Siguiendo el recorrido principal, se deja a la derecha el camino por donde se va el PR y, bajo un espeso bosque, se desemboca en la pista que viene de Salvatges. Se gira a la derecha y ya se está en el collado de Ases.

30,28 km (867 m). Coll d’Ases; se entra de nuevo en el Vallès Occidental y se reencuentra el PR C-145. Este fue el límite del gran fuego de 2003; hasta entonces, un sendero llevaba directamente desde este cuello hasta la masía de Els Plans; ahora ha desaparecido invadido por la vegetación que se recupera. Es necesario, pues, seguir la pista. Se cruza el cuello y se baja, primero fuertemente, por un tramo cementado en dirección SO. Se pasa el collado de Can Blanc y se salta a la vertiente oeste de la divisoria que se desprende de los riscos de Salamó.

31,70 km (767 m). Collado del Pi d’en Guàrdia. Se deja la pista principal y el PR y se gira fuertemente al N. La pista deriva hacia levante y, subiendo suavemente, se dirige hacia el extremo este del risco. Se pasan las ruinas de Can Plans (33,94 km, 836 m) y, siguiendo la cabecera del valle del Torrent dels Plans se llega a una bifurcación.

35,37 km (889 m). Bifurcación de Els Plans. Se gira a la derecha dejando la pista principal que se dirige a la Caseta dels Plans y a Les Pujadetes. Bajo una espesa mata de bosque, el camino baja al S, gira a levante hasta la hondonada de Les Avellanedes -donde se dejan un desvío a la derecha y otro a la izquierda- y remonta suavemente.

36,85 km (855 m). Collado de Sant Sadurní. Se desemboca en una pista que se seguirá hacia la izquierda (E) para subir a la Mola de Sant Sadurní tras dejar un desvío a la izquierda que da la vuelta al acantilado. Después se volverá a este punto. Si en esta ida y vuelta se quiere prescindir de la bicicleta, desde aquí hay un sendero a pie que sube directamente a la Mola.

37,78 km (942 m). Mola de Sant Sadurní, ermita románica de Sant Sadurní y edificio adyacente. A pesar de la vegetación, amplias perspectivas sobre el entorno. Se vuelve el cuello de Sant Sadurní (km 38,71) y ahora se toma el desvío a la izquierda (SO) cerrado por una cadena para vehículos. Se deja a la izquierda el camino que rodeaba la Mola y se baja siguiendo el risco. Se describe un amplio zigzag y la pista se encara al S.

42,11 km (648 m). Sobregrau. Se deja a la izquierda el acceso a esta soberbia masía y se continúa siguiendo la pista, ahora muy ancha, que desemboca en la carretera de Gallifa.

44,27 km (560 m). Carretera BP-1241 de Gallifa en Sant Llorenç Savall. Se toma la carretera hacia la derecha en suave subida.

46,58 km (630 m). Se deja el asfalto y se toma la pista ancha que nace a la izquierda (S), donde se reencuentra el sendero PR C-145 que se seguirá hasta el llano de Can Cadafalc. 300 m más allá hay una bifurcación donde se confluye con los senderos GR 5, PR C-48 y Els Tres Monts.

Se sigue recto (S), en suave remontada siguiendo la cresta de la sierra de la Codina. Más allá (48,08 km) se dejan a la derecha el GR 5 y Els Tres Monts. Se llega a un cruce (49,52 km); por la derecha (O) viene el PR C-30 y, por la izquierda (E) se va el C-48. Se sigue recto (S).

50,38 km (591 m). Llano de Can Cadafalc. Bifurcación donde se reencuentra el camino de la ida, que se deshace hasta Castellar del Vallès.

55,62 km (353 m). Castellar del Vallès. Fin de la ruta.

Más información

Font: Generalitat de Catalunya, 30/12/14