Itineraris d’arquitectura contemporània: l’obra de RCR Arquitectes. 1 Osona-Ripollès-Garrotxa

[CA] Itineraris d’arquitectura contemporània: l’obra de RCR Arquitectes. 1 Osona-Ripollès-Garrotxa

L’obra de l’estudi RCR Arquitectes, format per Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta, es caracteritza per una voluntat persistent d’integració en el paisatge i per un joc constant amb els límits de l’espai; un intent de “desmaterialització” de l’arquitectura. Treballant des d’Olot, amb el seu estil singular i col·laboratiu, han projectat l’arquitectura catalana contemporània al món: la pedra volcànica sembla haver inspirat la textura i la lleugeresa de les seves obres, la base de moltes de les quals és l’acer Corten, destacant-ne la levitat a través del vidre i el buit.

Aquest itinerari visita diverses obres de l’exposició RCR Arquitectes. Creativitat compartida mostrada a Palau Robert entre el 26 de març i el 13 de setembre de 2015 i es complementa amb la ruta Itineraris d’arquitectura contemporània: l’obra de RCR Arquitectes. 2 Barcelonès-Selva-Gironès-Baix Empordà.
Ruta pensada per fer en dos dies amb pernoctació a Olot.

Per a començar la ruta cal situar-se a Taradell, Osona. S’hi arriba per les carreteres C-17 i BV-5306.

Piscina coberta de Taradell
Visita interior exclusiva a clients. Av. Mossèn Cinto Verdaguer, 53. 08552 Taradell.
La piscina municipal de Taradell està situada en un pendent, de manera que s’obre cap a la part boscosa del municipi deixant que la llum natural arribi a les dues piscines. L’Espai d’Aigua i Salut és també una referència en l’ús de tecnologies de sostenibilitat i eficiència energètica.

Seguidament es va a Manlleu per les carreteres C-17, C-25 i B-522. S’entra a la població pel sud.

Piscina coberta de Manlleu
Visita interior exclusiva a clients. Pl. Sanglàs Alsina. 08560 Manlleu.
Unes sinuoses làmines metàl·liques blavoses tanquen l’estructura d’aquesta piscina, recordant el moviment i la lleugeresa de l’aigua. La separació entre làmines, però, permet que entri llum natural a la vegada que protegeix la intimitat dels usuaris.

Llar d’infants ‘Colors’
Visita exterior. C. Ter, 52-54. 08560 Manlleu.
Com un joc infantil de construcció, l’escola es basa en un conjunt de volums de vidre de colors que creen espais alegres. L’horitzontalitat està dissenyada a mida dels infants i cada color diferencia els diferents usos. A la planta baixa un pati uneix els diferents mòduls i el pis superior està reservat als adults.

Per arribar a Ripoll cal agafar les carreteres BV-4608 i, de nou, la C-17.

Espai públic ‘Teatre la Lira’
Visita exterior. C. Mossèn Cinto Verdaguer, 4. 17500 Ripoll.
Unint les dues ribes del Ter, una passera metàl·lica acaba en una gran caixa oberta que converteix l’antic teatre en passatge i plaça alhora. La caixa esdevé una obra arquitectònica que serveix, només, per delimitar l’espai. La separació entre les làmines que formen el pont i la caixa permet la connexió amb l’exterior: vegetació, llum, cel i riu. L’acer Corten recorda el passat metal·lúrgic de la població.

Es continua anant a la vall de Bianya, on s’arriba per la carretera N-260 agafant el túnel de Collabós. Abans d’entrar a l’Hostalnou de Bianya es pren la carretera GIP-5222 i, finalment, la pista de terra que mena cap a la Vila de Trincheria.

Bassa a ‘la Vila de Trincheria’
Finca privada, visita concertada. La Vila. 17813 Vall de Bianya.
Fonent-se naturalment amb l’entorn, la piscina de la Vila de Trincheria s’ha convertit en un estanyol. El contorn d’acer separa el verd exterior de l’interior en lleu descens de formigó blanc, on van apareixent nenúfars metàl·lics al fons.

S’arriba a Riudaura per la carretera N-260 en direcció Olot i, seguint les indicacions, per la carretera GIP-5223.

Espai per a l’oci i la cultura de Riudaura
Visita exterior. C. dels Tiradors. 17179 Riudaura.
El Centre Cívic es concep com un espai polivalent de límits ambigus, amb un interior lluminós i únic però d’usos clarament separats. Edifici baix que respecta les mides de la petita població però amb material que contrasta amb la pedra clara del lloc. Crea una plaça frontal pavimentada i una de posterior, zona de jocs.

Es desfà el camí fins a Olot, on es visitaran diverses obres de RCR Arquitectes.

Restaurant i carpa de ‘Les Cols’
Visita concertada (zones exclusives per a clients). Mas les Cols. Ctra. de la Canya, s/n. 17800 Olot.
Una masia centenària fou remodelada per acollir un restaurant d’alta cuina en una intervenció que conjuga tradició i modernitat. En destaca el menjador daurat i l’ús de vidre i cortines d’acer que juguen a obrir i amagar espais. La seva carpa, un ample pavelló de sostre corbat i suports ocults, s’estén sense obstacles visuals gràcies al mobiliari i el cortinatge transparent que posen l’èmfasi en la creació culinària.

‘Les Cols Pavellons’
Visita concertada (zones exclusives per a clients). Mas les Cols. Ctra. de la Canya, s/n. 17800 Olot.
Adjacent al restaurant, uns pavellons oculten un hotel de categoria amb espais eteris i habitacions amb connotacions oníriques. A través del vidre i el metall, ara amb reminiscències del bambú, els reflexos i la llum esborren els límits entre interior i exterior i l’arquitectura es confon amb la natura.

Gredera del volcà Montsacopa
Visita oberta. Pl. de Manuel Marcet. 17800 Olot.
Aquesta senzilla actuació a la vessant del volcà del centre de la ciutat va servir per recuperar l’espai de l’antiga explotació de greda, creant un nexe amb la ciutat i un lloc de repòs que indueix a la introspecció.

Espai urbà volcànic
Visita oberta. Pg. Bisbe Guillamet. 17800 Olot.
Del passeig del Bisbe Guillamet, davant l’ajuntament, en destaca l’evocació a la pedra volcànica. L’obra reitera la connexió de l’arquitectura de RCR amb l’entorn, tant per l’ús de materials, de textura aspra, com per les estructures, lleugeres i integrades.

Espai Barberí – Seu RCR
Visita concertada. C. Fontanella, 26. 17800 Olot.
RCR té la seu en una antiga foneria recuperada amb una intervenció basada en l’acer Corten, distintiu dels tres arquitectes, que contrasta amb el maó, la teula i la fusta originals. Un pati central deixa lloc a la vegetació i aporta llum als diversos estudis, oficines i tallers a través de les seves grans vidriades. Una àmplia sala amb una taula baixa serveix d’espai de creació comuna.

Pavelló de bany Tossols-Basil
Visita oberta. Parc de Tossols-Basil. 17800 Olot (aparcament al Pg. de Sant Roc).
Al costat del riu Fluvià, aquest volum únic en lleugera corba que s’adapta al curs de l’aigua ofereix serveis als banyistes. Entremig dels àlbers, els diferents metalls diferencien les parts de la construcció a la vegada que adopten les tonalitats cromàtiques de l’espai. La plataforma de formigó repeteix sobre el terra l’estructura de la coberta i amplia l’espai per als usuaris.

Estadi i equipaments d’atletisme i Pavelló 2×1
Visita oberta. Parc de Tossols-Basil. 17800 Olot (aparcament al C. Còrdova).
Amagada entre els arbres majestuosos, la pista d’atletisme es fon amb la natura: l’arquitectura en permet un ús sostenible. Respectant la topografia de l’entorn s’hi han instal·lat unes petites grades, els equipaments i el pavelló 2×1, entès com una escultura d’acer Corten que allotja serveis.

Sortint d’Olot en direcció S per la carretera C-152 s’arriba a les Preses. Es pren, a la dreta, la carretera GIP-5226 cap a la Pinya i Riudaura i, 400 m després, es troba una zona d’aparcament a mà esquerra. Seguint a peu la Via Verda en direcció Olot (N) al cap de 500 m es troba l’entrada al Parc de Pedra Tosca.

Parc de Pedra Tosca
Visita oberta. Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. 17178 Les Preses (aparcament a la carretera GIP-5226).
Els arquitectes proposen un itinerari delimitat per làmines d’acer Corten que pretén estimular els sentits dels passejants: s’entra al parc a través d’una basta zona de roques basàltiques provinents dels volcans. La intervenció destaca el caràcter aspre de l’entorn així com la memòria de l’acció de l’home en l’espai.

Es torna a Olot per la carretera C-152 i, en direcció a Santa Pau per la carretera GI-524, es va cap a la zona sud-est de la ciutat.

Casa Cuca de Llum
Finca privada, visita concertada. C. Garbí, 15. 17810 Olot.
El coll de la lluerna de la casa s’alça per oferir als seus habitants vistes dels paisatges garrotxins. De dia, el sol envaeix tots els racons de l’interior i a la nit és l’habitacle el què s’il·lumina des de dins a través de les parets de vidre fumat. La casa, situada estretament a la part nord de la parcel·la, allibera espai pel jardí.

Es continua per la carretera de Santa Pau (GI-524) fins a l’aparcament de Can Serra, on es troba el Centre d’Informació del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

Pavelló d’accés a la Fageda d’en Jordà
Visita oberta. Can Serra, Centre d’Informació del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Carretera GI-524 Olot-Santa Pau, km 4.
El que ve a ser una porta d’entrada a la majestuosa fageda s’ha concebut com un punt de trobada amb la natura. El pavelló d‘acer, fusta i terra de caràcter volcànic, en posició obliqua i el sostre en baixada, convida a entrar a aquest espai singular.

Es desfà el camí de tornada a Olot i, per l’autovia A-26, s’arriba a Besalú (sortida 67), on acaba la ruta.

Llar d’infants ‘El Petit Comte’
Visita exterior. C. Jacint Verdaguer, 10. 17850 Besalú.
La característica principal de la construcció són uns tubs de colors que actuen com a reixa. L’ús dels colors serveix també per a diferenciar els espais en un degradat que abraça tota l’escala cromàtica, una mostra del què RCR anomena arquitectura topofílica, “creació de l’espai feliç”.

Més informació

[ES] Itinerarios de arquitectura contemporánea: la obra de RCR Arquitectes. 1 Osona-Ripollès-Garrotxa

La obra del estudio RCR Arquitectes, formado por Rafael Aranda, Carme Pigem y Ramon Vilalta, se caracteriza por una voluntad persistente de integración en el paisaje y por un juego constante con los límites del espacio; un intento de “desmaterialización” de la arquitectura. Trabajando desde Olot, con su estilo singular y colaborativo, han proyectado la arquitectura catalana contemporánea al mundo: la piedra volcánica parece haber inspirado la textura y la ligereza de sus obras, la base de muchas de las cuales es el acero Corten, destacando la levedad a través del cristal y el vacío.

Este itinerario visita diversas obras de la exposición RCR Arquitectes. Creativitat compartida mostrada en el Palau Robert entre el 26 de marzo y el 13 de septiembre de 2015 y se complementa con la ruta Itinerarios de arquitectura contemporánea: la obra de RCR Arquitectes. 2 Barcelonès-Selva-Gironès-Baix Empordà.
Ruta pensada para hacer en dos días con pernoctación en Olot.

Para empezar la ruta hay que situarse en Taradell, Osona. Se llega por las carreteras C-17 y BV-5306.

Piscina cubierta de Taradell
Visita interior exclusiva para clientes. Av. Mossèn Cinto Verdaguer, 53. 08552 Taradell.
La piscina municipal de Taradell está situada en una pendiente, por lo que se abre hacia la parte boscosa del municipio dejando que la luz natural llegue a las dos piscinas. El Espai d’Aigua i Salut es también una referencia en el uso de tecnologías de sostenibilidad y eficiencia energética.

Seguidamente se va a Manlleu por las carreteras C-17, C-25 y B-522. Se entra en la población por el sur.

Piscina cubierta de Manlleu
Visita interior exclusiva para clientes. Pl. Sanglàs Alsina. 08560 Manlleu.
Unas sinuosas láminas metálicas azuladas cierran la estructura de esta piscina, recordando el movimiento y la ligereza del agua. La separación entre láminas, sin embargo, permite que entre luz natural a la vez que protege la intimidad de los usuarios.

Guardería ‘Colors’
Visita exterior. C. Ter, 52-54. 08560 Manlleu.
Como un juego infantil de construcción, la escuela se basa en un conjunto de volúmenes de vidrio de colores que crean espacios alegres. La horizontalidad está diseñada a medida de los niños y cada color diferencia los diferentes usos. En la planta baja un patio une los diferentes módulos y el piso superior está reservado a los adultos.

Para llegar a Ripoll hay que coger las carreteras BV-4608 y, de nuevo, la C-17.

Espacio público ‘Teatre la Lira’
Visita exterior. C. Mossèn Cinto Verdaguer, 4. 17500 Ripoll.
Uniendo las dos orillas del Ter, una pasarela metálica termina en una gran caja abierta que convierte el antiguo teatro en pasaje y plaza vez. La caja es aquí una obra arquitectónica que sirve, sólo, para delimitar el espacio. La separación entre las láminas que forman el puente y la caja permite la conexión con el exterior: vegetación, luz, cielo y río. El acero Corten recuerda el pasado metalúrgico de la población.

Se continúa yendo hacia La Vall de Bianya, donde se llega por la carretera N-260 tomando el túnel de Collabós. Antes de entrar en Hostalnou de Bianya se sigue la carretera GIP-5222 y, finalmente, la pista de tierra que conduce hacia la Vila de Trincheria.

Balsa a ‘la Vila de Trincheria’
Finca privada, visita concertada. La Vila. 17813 Vall de Bianya.
Fundiéndose naturalmente con el entorno, la piscina de la Vila de Trincheria se ha convertido en un estanque. El contorno de acero separa el verde exterior del interior en leve descenso de hormigón blanco, donde van apareciendo nenúfares metálicos al fondo.

Se llega a Riudaura por la carretera N-260 en dirección Olot y, siguiendo las indicaciones, por la carretera GIP-5223.

Espacio per el ocio y la cultura de Riudaura
Visita exterior. C. dels Tiradors. 17179 Riudaura.
El Centre Cívic se concibe como un espacio polivalente de límites ambiguos, con un interior luminoso y único pero de usos claramente separados. Edificio bajo que respeta las medidas de la pequeña población pero con material que contrasta con la piedra clara del lugar. Crea una plaza frontal pavimentada y una posterior, zona de juegos.

Se deshace el camino hasta Olot, donde se visitarán varias obras de RCR Arquitectes.

Restaurante y carpa de ‘Les Cols’
Visita concertada (zonas exclusivas para clientes). Mas les Cols. Ctra. de la Canya, s/n. 17800 Olot.
Una masía centenaria fue remodelada para acoger un restaurante de alta cocina en una intervención que conjuga tradición y modernidad. Destaca el comedor dorado y el uso de cristal y cortinas de acero que juegan a abrir y esconder espacios. Su carpa, un ancho pabellón de techo curvado y soportes ocultos, se extiende sin obstáculos visuales gracias al mobiliario y el cortinaje transparente que ponen el énfasis en la creación culinaria.

‘Les Cols Pavellons’
Visita concertada (zonas exclusivas para clientes). Mas les Cols. Ctra. de la Canya, s/n. 17800 Olot.
Adyacente al restaurante, unos pabellones ocultan un hotel de categoría con espacios etéreos y habitaciones con connotaciones oníricas. A través del cristal y el metal, ahora con reminiscencias del bambú, los reflejos y la luz borran los límites entre interior y exterior y la arquitectura se confunde con la naturaleza.

Gredera del volcán Montsacopa
Visita abierta. Pl. de Manuel Marcet. 17800 Olot.
Esta sencilla actuación en la ladera del volcán del centro de la ciudad sirvió para recuperar el espacio de la antigua explotación de greda, creando un nexo con la ciudad y un lugar de reposo que induce a la introspección.

Espacio urbano volcánico
Visita abierta. Pg. Bisbe Guillamet. 17800 Olot.
Del paseo del Bisbe Guillamet, ante el ayuntamiento, destaca la evocación a la piedra volcánica. La obra reitera la conexión de la arquitectura de RCR con el entorno, tanto por el uso de materiales, de textura áspera, como por las estructuras, ligeras e integradas.

Espai Barberí – Seu RCR
Visita concertada. C. Fontanella, 26. 17800 Olot.
RCR tiene su sede en una antigua fundición recuperada con una intervención basada en el acero Corten, distintivo de los tres arquitectos, que contrasta con el ladrillo, la teja y la madera originales. Un patio central deja lugar a la vegetación y aporta luz a varios estudios, oficinas y talleres a través de sus grandes vidriadas. Una amplia sala con una mesa baja sirve de espacio de creación común.

Pabellón de baño Tossols-Basil
Visita abierta. Parc de Tossols-Basil. 17800 Olot (aparcamiento en el Pg. de Sant Roc).
Junto al río Fluvià, este volumen único en ligera curva que se adapta al curso del agua ofrece servicios a los bañistas. En medio de los chopos, los diferentes metales diferencian las partes de la construcción a la vez que adoptan las tonalidades cromáticas del espacio. La plataforma de hormigón repite sobre el suelo la estructura de la cubierta y amplía el espacio para los usuarios.

Estadio y equipamientos de atletismo y Pabellón 2×1
Visita abierta. Parc de Tossols-Basil. 17800 Olot (aparcamiento en la C. Còrdova).
Escondida entre los majestuosos árboles, la pista de atletismo se funde con la naturaleza: la arquitectura permite su uso sostenible. Respetando la topografía del entorno se han instalado unas pequeñas gradas, los equipamientos y el pabellón 2×1, entendido como una escultura de acero Corten que aloja servicios.

Saliendo de Olot en dirección S por la carretera C-152 se llega a Les Preses. Se toma, a la derecha, la carretera GIP-5226 hacia La Pinya y Riudaura y, 400 m después, se encuentra una zona de aparcamiento a mano izquierda. Siguiendo a pie la Vía Verde en dirección Olot (N) al cabo de 500 metros se encuentra la entrada al Parque de Pedra Tosca.

Parque de Pedra Tosca
Visita abierta. Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. 17178 Les Preses (aparcamiento en la carretera GIP-5226).
Los arquitectos proponen un itinerario delimitado por láminas de acero Corten que pretende estimular los sentidos de los paseantes: se entra al parque cruzando una basta zona de rocas basálticas provenientes de los volcanes. La intervención destaca el carácter áspero del entorno así como la memoria de la acción del hombre en el espacio.

Se vuelve a Olot por la carretera C-152 y, en dirección a Santa Pau por la carretera GI-524, se va hacia la zona sureste de la ciudad.

Casa Cuca de Llum
Finca privada, visita concertada. C. Garbí, 15. 17810 Olot.
El cuello de la luciérnaga de la casa se alza para ofrecer a sus habitantes vistas de los paisajes de la Garrotxa. De día, el sol invade todos los rincones del interior y por la noche es el habitáculo el que se ilumina desde dentro a través de las paredes de cristal ahumado. La casa, situada estrechamente en la parte norte de la parcela, libera espacio en el jardín.

Se continúa por la carretera de Santa Pau (GI-524) hasta el aparcamiento de Can Serra, donde se encuentra el Centro de Información del Parque Natural de la Zona Volcánica de la Garrotxa.

Pabellón de acceso a la Fageda d’en Jordà
Visita abierta. Can Serra, Centre d’Informació del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Carretera GI-524 Olot-Santa Pau, km 4.
Lo que viene a ser una puerta de entrada al majestuoso hayedo ha sido concebido como un punto de encuentro con la naturaleza. El pabellón de acero, madera y tierra de carácter volcánico, en posición oblicua y el techo en bajada, invita a entrar a este espacio singular.

Se deshace el camino de vuelta a Olot y, por la autovía A-26, se llega a Besalú (salida 67), donde termina la ruta.

Guardería ‘El Petit Comte’
Visita exterior. C. Jacint Verdaguer, 10. 17850 Besalú.
La característica principal de la construcción son unos tubos de colores que actúan como reja. El uso de los colores también sirve para diferenciar los espacios en un degradado que abarca toda la escala cromática, una muestra de lo que RCR llama arquitectura topofílica, “creación del espacio feliz”.

Más información

Font: Generalitat de Catalunya, 30/04/2015